SALVEM EL POUET: Acte de lliurament de la distinció d'Il·lustres del Districte
Hui s'han lliurat a la Junta Municipal de Trànsits les distincions "Il·lustres del Districte". Entre els guardonats han estat el col·lectiu de persones que protagonitzaren la lluita del POUET, als que per primera vegada una instància municipal reconeix el seu sacrifici per la política urbanística depredadora del passat.
La Presidenta de la Junta Municipal, Maite Girau i el Regidor Sergi Campillo han fet entrega de la distinció, en representació del colectiu, a Conxa Aguilar Matrínez, antiga propietaria expropiada de l'Alqueria el Rei que ha agraït el guardó amb unes paraules magnífiques, carregades de raó i de sentiment. El discurs de Conxa ha segut fortament aplaudit pels assistents.
Text de lliurament del guardó d’Il·lustres del Districte de Trànsits al col·lectiu SALVEM EL POUET
El patrimoni no hi és: el patrimoni es fa.
Luis Pablo Martínez
L’urbanisme i les persones…
Ningú podria entendre una ciutat sense persones, del mateix mode que ningú podria entendre un poble sense història, sense arrels…
Un urbanisme a escala humana era tot el que es demanava als anys 90 molt prop d’ací, a la PARTIDA DEL POUET de Campanar.
No va ser possible. Front a la lògica del progrés respectuós amb les persones i la història es va oposar la lògica depredadora d’un urbanisme impersonal i invasor d’escaire i cartabó. Un urbanisme implacable que va destrossar no tan sols camins, sèquies i alqueries, sinó que també va destrossar sentiments, tradicions, persones i famílies…
Per fer front a aquesta barbàrie, tan sols un grup de famílies que veien perillar el seu mode de vida, alguns veïns sensibles amb el patrimoni i un grup important de professionals de la història, l’arqueologia i l’urbanisme, que proposaven alternatives d’urbanització més amables i respectuoses amb el patrimoni i les persones.
Un col·lectiu que baix el lema de “Salvem el Pouet” va tractar de parar la barbàrie. Poques eren les seues forces per fer front als interessos de grups empresarials molt potents i a un poder municipal en sintonia quasi perfecta amb ells.
Poques eren les forces i molt poderós el contrincant, La Batalla de l’Horta tingué un dels episodis més tràgics al POUET de Campanar…
Vint anys després, les persones que protagonitzaren aquells fets encara guarden la memòria viva de la desfeta i el record d’aquells que han mort sense tindre un reconeixement públic.
Encara queda molt per fer, encara es poden rescatar de l’oblit la història i la toponímia i es pot posar en valor el patrimoni que queda en peu.
El nomenament d'Il·lustres del districte del 2016, vol ser un primer pas en aquesta direcció i en la reparació moral que queda pendent per part de la ciutat de València a aquell conjunt de famílies que, de la nit al dia es van veure desallotjades traumàticament de les seues cases i les seues terres.
Apèndix:
MANIFEST DEL POUET
Nosaltres, el poble de Campanar; farts de patir
l’urbanisme desmesurat de la ciutat de València;
farts de veure com la ciutat propicia la desaparició
de la nostra memòria històrica; alarmats pel traçat
del tram Avda. 9 d’Octubre – Trànsits Nord (General
Avilés – Mestre Rodrigo) de la Ronda Nord, i
per la futura urbanització de la Partida del Pouet,
dissenyats des de la ignorància del seu significat
i valor patrimonial, o sense tenir-se en compte
l’opinió i les aspiracions dels veïns del Pouet i de
Campanar:
EXIGIM
Modificació del traçat dels vials, i redistribució
de l’espai a urbanitzar, respectant el camí tradicional
del molí del Comte a la Capelleta de la Santa
Creu, i la baixada del Figuerol.
Respecte de la totalitat d’elements amb valor
patrimonial.
Documentació exhaustiva històrica, arqueològica,
arquitectònica i etnogràfica de la zona i dels
immobles amenaçats.
Respecte de la voluntat d’aquells que no volen
vendre llurs propietats, ni veure com són derruïdes
les seues cases.
Completa adequació de la nomenclatura del
nou entramat urbà a la toponímia local.
Espanya és un estat democràtic, però en
matèria d’urbanisme vivim presoners de la tirania
tecnocràtica. No més escaire i cartabó. Que
el Pouet servisca per a propiciar la participació
paritària dels ciutadans afectats en el disseny dels
instruments d’ordenació urbana.
Per un urbanisme més humà i democràtic.